Noi, organizațiile, grupurile și persoanele fizice semnatare, ne exprimăm susținerea pentru raportul de evaluare a legilor drepturilor de autor înaintat de Julia Reda în cadrul Parlamentului European. Considerăm binevenită o revizuire a directivelor UE care să faciliteze deschiderea regimului social/legal în care cultura și informația sunt împărtășite. De asemenea, salutăm adaptarea legilor de proprietate intelectuală la realitatea în care acest schimb are loc în prezent și modul în care este facilitat de către noile tehnologii, în special Internetul.
Pentru cei care doresc să reutilizeze conținut digital în mod legal, considerăm că regimul actual de drepturi de autor generează foarte multă confuzie și anxietate, și nu provoacă decât o gravă îngrădire a modului natural în care oamenii se exprimă, creează și remodelează cultura în secolul XXI.
Vă solicităm să vă oferiți întregul dumneavoastră sprijin pentru acest raport, care ia în considerare în egală măsură nevoile deținătorilor de drepturi și pe cele ale autorilor și utilizatorilor.
Acum când toți avem uneltele tehnice necesare să creăm, iar distribuția a devenit ieftină și descentralizată, dreptul de autor are nevoie de o transformare majoră. Nu mai este o simplă protecție industrială, ci una care poate afecta fiecare actor în parte, în fiecare zi. Iar din păcate, decalajul dintre ceea ce-și doresc utilizatorii împreună cu autorii, pe de o parte, și controlul pe care îl vor deținătorii de drepturi este major. Acest decalaj, împreună cu diferența imensă dintre textul legal și realitate continuă să crească într-un ritm alarmant.
Cuvântul cheie al Internetului din ultimii ani este “Share” și nu “Copyright”.

Considerăm că este mai mult decât imperativă reforma drepturilor de autor.

Este nevoie de o consolidare a drepturilor autorului (în sensul de creator al operei)  și de o rebalansare a intereselor fiecărei părți – și nu doar a deținătorilor de drepturi de autor sau conexe.

De asemenea, este nevoie de un sistem flexibil care să permită viitoare forme tehnologice de creație și o armonizare a legilor din domeniul dreptului de autor în toate statele membere ale Uniunii Europene.

Este necesară o structură durabilă, care să protejeze Domeniul Public, să-l întărească și să-l dezvolte prin revenirea la condițiile impuse de tratatul de la Berna (protecție mai restrânsă), prin crearea unui spațiu sigur în care lucrările publice, guvernamentale sau în interes public să fie libere, iar lucrările ieșite de sub protecția drepturilor de autor să nu poată fi reintroduse sub drepturi exclusive (cum e cazul operelor digitizate).

Domeniul Public este cel mai important depozit cultural al omenirii și necesită toată atenția noastră.

Cultura este direct transmisă prin educație și cercetare. Prin urmare aceste tipuri de utilizări trebuie prioritizate și excluse din sfera complexă a drepturilor de autor. Orice formă de distribuție sau copiere în aceste scopuri trebuie permisă și chiar încurajată în cadrul legii. Uniunea Europeană este pe cale să se excludă din propria cultură dacă modul în care este tratat dreptul de autor rămâne în continuare același.

Culturii trebuie să i se dea loc să se dezvolte, pentru ca piața să se poată dezvolta odată cu ea. Este dovedit că monopol comercial duce la o totală stagnare a pieței și diversității. Prin urmare este nevoie de legi solide care:

  • să recunoască valoarea operelor derivate ca o practică la fel de răspândită ca orice alt tip de creație. Aceste tipuri de lucrări, asemenea parodiilor și caricaturilor, sunt înconjurate de un enorm nor de incertitudine care necesită limpezire. Valoarea artistică, culturală și chiar comercială ale acestor tipuri de limbaj este indispensabilă oricărei culturi și are nevoie de o libertate pe care legile actuale nu o mai permit;
  • să introducă flexibilitate în textul legii care să permită utilizări care nu aduc un prejudiciu exploatării normale a unei opere (cum e cazul e-book-urilor pentru persoanele oarbe);
  • să legifereze în mod explicit ca și excepții prevăzute în lege, citarea audio-video, așa cum sunt și cele de tip textual în prezent. Ele sunt parte integrală și indispensabilă a modului în care cultura și informația sunt transmise; legea nu poate nega modul în care cetățenii obișnuiesc să comunice și să facă schimb de cultură;
  • să permită distribuirea fotografiilor de clădiri publice sau statui fără acordul sau remunerarea titularului de drepturi; separarea în comercial și non-comercial a termenilor de distribuire va duce doar la confuzie și infinite abuzuri pe termeni legali.

O mare importanță are clarificarea conceptului de “legătură web” (hyperlinking) și semnificația acestui drept esențial pentru modul în care funcționează Internetul. Indiferent de valoarea comercială a materialului dintr-o pagină web, “hyperlinking”-ul și toate formele similare (embedding, de exemplu) au nevoie de susținere legală și să fie strict separate de puterea de autorizare a unui deținător de drepturi.

Nerespectarea acestui principiu va duce la eliminarea modului în care operează Internetul și va impune măsuri drastice, care vor ajunge să elimine atât exprimarea liberă cât și piața liberă.

Sunt multe alte puncte la fel de importante ale raportului pe care nu le-am inclus aici în scopul reducerii textului, dar vă încurajăm să cântăriți fiecare aspect în parte.
Vă readucem aminte că drepturile de autor sunt doar un privilegiu acordat unui creator sau deținător de drepturi pentru un timp limitat. Scopul principal al acestor seturi de legi a fost dintotdeauna o îmbogățire a informației și culturii la care oricine să aibă acces și, în cele din urmă, ca orice folosire să fie liberă (prin ajungerea operei în domeniul public).

Scopul final al drepturilor de autor este Domeniul Public și nu extinderea unor drepturi exclusive.

Timpul desemnat semnării s-a încheiat. Mulțumim! Scrisoarea urmează a fi înaintată membrilor români din Comitetele care vor aduce amendamente Raportului, cât şi membrilor din Parlamentul European. Forma finală a raportului va fi votată în plen pe data de 10 Iunie 2015.

Raportul are nevoie de o susţinere masivă pentru ca aceste puncte să nu fie diluate. Mai multe detalii aici.

#PROTEJEAZACULTURA

Dintre punctele majore:

Parodia este chestionabilă legal în unele state europene.
[td_text_with_title custom_title=”Semnatarii:”][/td_text_with_title]

NUME

Brindusa Stefan Cristian
Matei-Eugen Vasile
Nicolae Bîrleanu
Andrei Iancu
Silviu Vert
Alexandru Bălă
Tudor Popescu
Nicolaie Constantinescu
Taygun Agiali
Martin Dana
Alex Morega
Răzvan Sandu
Chiriloaie Andrei
Ioja Loredana-Alexandra
Adriana Gheorghe
Andrei Obogeanu
Bogdan Iavorschi
andrei schlangen
Nita Iustin Alexandru
Helerea Elena
simona proteasa
Silvia Constantin
George Hari Popescu
Ioana Calinescu
Andra Matzal
Vlad Achimescu
Arventiev Georgeta
Stefan Candea
Ovidiu Voicu
oana olariu
Doru Ilasi
Marius Rusitoru
Alexandru Sevastian
Jalobeanu Mihai Stanislav
Marusteru George Cristian
Cezar Popescu
Mariuca Morariu
Anca Luca
Cezara Popovici
Irina Botezatu
Szucs Andrei Radu
Alexandru Andronic
Alina Floroi
Octav Chiritescu-Crisan
Cristina Baciu
Gabriel Copoeru-Enache
Marius Obreitn
Serge Balaes
Valentin Gosu
Bogdan Manolea
Alexandru Nedel
Mihai Ghiduc
Ioana Pelehatăi
Constantin Vica
Alex Lungu

PROFESIE

IT System Engineer
inginer

Editor
Inginer
Muzician
Monteur
arhitect informational
Programator

Programator
inginer
cercetator
Farmacist
specialist comunicare
specialist comunicare
Economist
jurnalist
Front-end Developer
Professor
consultant
Copywriter
Web editor
Jurnalist
jurnalist
sociolog

jurnalist
Politolog
storyteller & social researcher
IT consultant
Editor Video
Profesor
Profesor universitar
Economist
jurist
coordonator proiecte / consultant
Economist
regizor

Muzician
Analyst
comunicator
Motion Graphics Artist
Monteur
Videographer
Sound Engineer
PR Officer
Software Engineer
Director executiv
inginer / programator / maker

content writer
asistent universitar, cercetator
editor de film

ORGANIZAȚIE/GRUP

Romanian Gentoo Operating Systems Group
ApTI

Unatc
Open Knowledge Romania


Kosson


ROSEdu
ZANDO COMPUTER SRL, România-
Home


Transilvania University of Brasov

freelancer
TRUSTED.ro
Freelancer
Think Outside the Box


Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Fundația pentru o societate deschisă
freelance

-
Liceul Pedagogic `Vasile Lupu` Iasi
IEEE Education România
Hatch Atelier

Fundatia CADI - Centrul pentru Analiza si Dezvoltare InstitutionalaOmul Cu Sobolani
DigitasLBi Denmark
Laborazon
Freelancer
Liber profesionist

Mlk Sound Production
Freelance
Mozilla
Asociatia pentru Tehnologie si Internet - ApTI
Hatch Atelier
Organizația Română pentru Drepturile de Utilizator
SUB25
Universitatea din Bucuresti
Copy-me